MİGREN
Migren nedir?
Beyin damarlarında geçici genişleme ve bazı inflamatuvar kimyasal aracı maddelerinartışı sonucu oluşan uzun süreli ve tekrarlayıcı başağrısıdır. Başağrıları ataklar şeklinde gelir, başağrısı atakları arasında, hasta tamamen normaldir, yakınması yoktur. Migren başağrısında, belli bir dönem başağrıları sık gelir, daha sonra ağrısız bir dönem olur. Hastalık iyilik ve kötülük dönemleri ile seyreder.
Migrende genetik yatkınlık var mıdır?
Evet. Migren gelişiminde hem genetik faktörler hem de çevresel faktörler sorumludur. Migrenli hastaların ailelerinde, migren başağrısı, ve taşıt tutması gibi migren eşdeğeri kabul edilen durumlara daha sık görülür.
Migren sıklığı nedir?
Migren başağrısına ÇOCUKLUK ÇAĞINDA HER YAŞTA rastlanır. Yaş büyüdükçe migren görülme sıklığı artar. Yedi yaşından küçük çocuklarda migrenin görülme sıklığı % 2.5 iken, yedi yaş-ergenlik çağı arasında bu oran, % 5’tir. Ergenlik çağından sonra kızlarda görülme sıklığı daha da artar (%10). Migrenli çocukların bazılarında, bebeklik dönemlerinde tekrarlayan kusma, dengesizlik, araba tutması gibi migren öncüsü belirtiler görülebilir.
Neler migren başağrısını tetikler/ arttırır?
Stres (Migren ağrıları daha çok okul döneminde sıklaşır, yaz tatilinde azalır veya hiç olmaz)
Açlık
Uykusuzluk
Aşırı fiziksel yorgunluk
Hormonal değişiklikler (östrojen düzeyinin azalması migren atağını uyarır; adet döneminde ataklar sıklaşır ve şiddetlenir, me-napoz ve gebelikte atak sıklığı azalır)
Çevre faktörleri: ısı, ışık, sıcak, soğuk, gürültü, koku
Migrenin besinler ile ilişkisi var mıdır?
Bazı besinler, beyin damarlarını genişleten maddeler içerir. Bu besinlerin alınması, bazi hastalarda başağrılarını uyarabilir. Her aile hangi besinlerin, çocuğunda başağrısına neden olduğunu gözlemleyebilir. Genel olarak, kola, çay, kahve, gibi içecekler, monosodyum glutamat eklenmiş salam/sosis gibi yiyeceklerin verilmemesi uygundur. Peynir içindeki tiramin maddesi yüzünden migren ataklarını uyarabilir ancak peynirin tetiklediği migren atakları nadirdir.
Migren başağrısı ne kadar sürer?
Migren başağrısı 4- 72 saat arasında sürer. Ancak çocukluk çağında daha kısa süreli migren atakları görülebilir (2 saat).
Migren ağrısının özellikleri nelerdir?
Migren başağrısı genelde tek taraflı, şiddetli, zonklayıcı karakterdedir. Ancak çocuklarda iki taraflı başağrısı da (bütün alında, her iki şakak bölgesinde gibi) sıkça görülür. Ağrıya çoğu kez bulantı ve /veya kusma eşlik eder. Hasta kusunca rahatlar. Gürültü ve ışıktan rahatsız olur, Koşup oynamaz, yatmak ister.
Aile olarak neler yapmalıyız?
Öncelikle Migren başağrısının zaman zaman azalıp artacağını, ancak ömür boyu sürebileceğini bilmeliyiz.
Ağrıyı tetikleyen nedenlerden uzak durunuz.
Uzun süreli açlıktan sakınınız.
Uyku saatlerinin düzenli olmasına ve çocuğuunuz yeterli süre uyumasına özen gösteriniz.
Uyarıcı besinleri vermeyiniz.
Ağrı atağı başladığında hastaya, hekiminizin önerdiği ilaçları veriniz.
Çocuğun karanlık, sessiz bir ortamda uyumasını sağlayınız.
Muayeneye geldiğinizde doktorunuza göstermek üzere BAŞ AĞRISI GÜNLÜĞÜ tutunuz. Baş ağrısı günlüğüne şunları not ediniz:
1.Baş ağrısının yeri
2.Başağrısının özelliği (Zonklayıcı, sıkıştırıcı gibi)
3.Başağrısının süresi
4.Bulantı ,kusma eşlik edip etmediği
5.Hastanın ses ve ışıktan rahatsızlık duyup duymadığı
6.Varsa başağrısı öncesi bulgular (göz önüne ışık gelmesi, şimşek çakma, renkli cisimler görme, görememe, vücutta uyuşukluk gibi)
Ağrının ağrı kesici ilaçlarla veya uykuile düzelipdüzelmediği.
Eğer çocuğunuzda;
Önceki ataklardan daha şiddetli başağrısı ve başka yeni belirtiler varsa
Ağrı özellikleri değiştiyse
Ağrı sıklığı artış gösterdiyse doktorunuza bu durumu bildiriniz.